Organisatie

Thijl is een project van stichting LustrumOpera, bekend van Rheingold op de Rijn. Maak hieronder kennis met het team van Thijl 2018.

Artistiek

Wim Trompert

Regisseur

De professionele carrière van Wim Trompert begon in Canada, waar hij voor onder andere Pacific Opera Victoria regisseerde. Inmiddels is hij ook in Europa goed bekend. Inmiddels is Wim Trompert ook in Europa goed bekend. Hij regisseerde onder meer voor de Nationale Reisopera Don Pasquale en Lucia di Lammermoor van Donizetti, voor het Festival Oude Muziek in Utrecht L’Ipermestra van Cavalli, voor de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel en de Operadagen Rotterdam Pilgrim at the Gate of Idleness en Das Rheingold voor het internationale Rheingold op de Rijn-project. Ook maakte hij naam met werken uit Renaissance en Barok zoals Granida van P.C. Hooft.

Bas Pollard

Dirigent

Bas Pollard studeerde hoorn bij Adriaan van Woudenberg aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en bij Vincente Zarzo aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar hij ook orkestdirectie studeerde bij Lucas Vis en Ed Spanjaard. Als hoornist trad hij onder meer op bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Residentieorkest en Noord-Hollands Philharmonisch Orkest. Hij was lid van de ensembles Group des Sept, het Amsterdams Hoornkwartier, het Orquestra del Festival de Cadaqués en het Trumanta Wind Ensemble. Als dirigent leidt hij het CREA Orkest, het Utrechtsch Studenten Concert en het Noordhollands Jeugdorkest en hij was gastdirigent bij het Nederlands Studenten Kamerorkest.

Eric Goossens

Decorontwerp

Eric Goossens studeerde in 1992 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sindsdien is hij veel actief geweest in de theater- en televisiewereld als decorontwerper. Zo ontwierp hij decors voor de musicals Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Blood Brothers en De Zevensprong. Ook ontwierp hij eerder operadecors voor L’Ipermestra, La Barca, Granida en Das Rheingold. Daarnaast was hij art-director voor verschillende televisieseries en maakte hij interieurontwerpen voor La Bloemen Productions, Sky High TV en Eye to Eye Media.

Eric Goossens

Martijn J. Kramp

Kostuumontwerp

Martijn J. Kramp is een gedreven kostuumontwerper. Hij laat esthetiek en ambacht in de juiste verhouding samengaan. Het creëren van gedetailleerd beeld, in schril contrast of perfecte harmonie, is zijn drijfveer. Na de Willem de Kooning Academy Audiovisual Design werkte hij bij Toneelgroep de Appel, waar de kruisbestuiving tussen film en theater ontstond. Sinds 2008 werkt Martijn voor kostuumafdeling van de Nationale Opera & Ballet. In zijn shortfilm ‘Vestiaire’ (IFF Rotterdam 2011) spelen kostuums een prominente rol. Sindsdien werkt hij als kostuumontwerper/kleermaker in film en theater, waaronder ‘Der Kaiser von Atlantis’ (Viktor Ullman). Recent werkte Martijn voor o.a. M31 Foundation, Toneelgroep Oostpool, Circe Film en Blue Dolphin Media.

www.martinusjohannes.com

Niels Hak

Componist en arrangeur

Niels Hak begon op achtjarige leeftijd als slagwerker, maar al gauw ontdekte hij zijn passie voor componeren. Naast zijn melodisch-slagwerklessen bij Wibrand van Norel, ontving hij zowel van Wibrand als van Paul van Vulpen coaching bij het schrijven van (film)muziek. Na een jaar audiotechniek en mediacompositie gestudeerd te hebben aan de HKU, verkaste Niels naar het Utrechts Conservatorium op zoek naar meer diepgang op het gebied van moderne compositie. Dit vond hij bij zijn docenten Caroline Ansink en Jeroen D’Hoe. Niels studeerde in juni 2017 af als componist met zijn debuutopera De Man die afdreef op de Zee. Het liefst kijkt Niels voorbij muziek alleen, en buigt hij zich over een totaalbeeld van beeld, geluid en ervaring. Als componist en arrangeur bij Thijl bewerkt Niels de door Jan van Gilse handgeschreven bladmuziek tot een uitvoerbare versie, en ontfermt hij zich over het componeren van de nodige overgangen en aanpassingen in de muziek.

Cast

Anthony Heidweiller

Thijl Uilenspiegel bariton

De Nederlandse bariton Anthony Heidweiller studeerde in Utrecht, Londen en Den Haag bij onder andere tenor Alexander Oliver en James McCray. Sinds 2000 zingt hij diverse rollen in het dramatische baritonvak, waaronder de titelrollen van Nabucco, Macbeth en Rigoletto. Bij Opera Spanga zong hij Macbeth en de partij van Orest in Strauss’ Elektra.  In mei 2013 werkt hij mee aan de opera Join van Franz Koglmann, tijdens de Wiener Festwoche 2013. In dat jaar zong hij ook met groot succes de partij van Alberich in Wagners Rheingold bij Rheingold op de Rijn. In 2015 zong hij in Macbeth, Wozzeck en Der Kaiser von Atlantis. Ook werkte hij mee aan een CD-opname van Kyteman Orchestra.

Naast operazanger is Heidweiller al jaren leidend op het gebied van educatie en participatie, onder andere bij De Nederlandse Opera en als artistiek directeur van de stichting Operamakers. Hij is als gastdocent verbonden aan verschillende conservatoria. Voor zijn verdiensten ontving Heidweiller de Prins Bernhard Cultuurprijs voor educatie en de Cultuurprijs van de stad Utrecht.

www.anthonyheidweiller.com

Aylin Sezer

Nele sopraan

De Turks-Nederlandse sopraan Aylin Sezer studeerde aan het conservatorium van Den Haag en behaalde haar master operazang aan de Dutch National Opera Academy. Tijdens haar studie zong zij al Despina (Così fan tutte), Annio (La Clemenza di Tito), en de titelrollen in Monteverdi’s L’incoronazione di Poppea en Händel’s Agrippina. Ze zingt ook veel concertrepertoire, zoals Clärchen in Beethovens Egmont met het Limburgs Symfonie Orkest en de sopraansolo in de requiems van Brahms, Mozart en Fauré. In het seizoen 2014-2015 zong ze als ensemblelid bij Opera Vlaanderen, onder andere Emma (Khovanschina, Mussorgsky), Zerlina en Despina. In Nederland was zij onder andere te horen als Euridice, Dido en Pamina. Deze laatste rol zong zij niet alleen bij Opera Zuid maar ook op wereldtournee met de beroemde regisseur Peter Brook.

www.aylinsezer.com

Pierre Mak

Lamme Goedzak bariton

De bariton Pierre Mak studeerde zang aan de conservatoria van Zwolle en Utrecht, het Mozarteum in Salzburg en de Schola Cantorum Basiliensis in Basel. Pierre Mak werkt met grote regelmaat als solist mee aan oratoriumuitvoeringen, van onder anderen Bach, Brahms, Mendelssohn, Orff en Tippett. Ook geeft hij talloze liederenrecitals, met name in het Duits-romantische en het Franse lied. Hij zong verschillende operarollen, waaronder Der Gatte (in Boesmans’ Reigen uit 1993) bij Operastudio Nederland, Frank (Strauss’ Die Fledermaus) en Fasolt in Das Rheingold bij Rheingold op de Rijn. Pierre is als hoofdvakdocent solozang verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Marcel Reijans

Vischkooper tenor

Marcel Reijans is een van Nederlands toonaangevende tenoren. Sinds 1994 is hij actief op nationale en internationale podia, met enorm divers repertoire. Zo zong hij onder andere Don José (Carmen), Erik (Der Fliegende Holländer), Candide (Candide), Don Ottavio (Don Giovanni) en Andres (Wozzeck). Hij werkte onder andere met het Chicago Symphony Orchestra, Boston Symphony Orchestra, Staatskapelle Dresden en de drie operahuizen van Nederland. Marcel werkte ook met vrijwel alle professionele Nederlandse orkesten, zong in vele oratoria en richtte het vocale ensemble Frommermann op. Ook is hij gastdocent bij de conservatoria van Den Haag en Groningen.

www.marcelreijans.com

Wilke te Brummelstroete

Soetkin & Stevenijne mezzosopraan

Mezzosopraan Wilke te Brummelstroete verwierf een grote internationale reputatie in samenwerking met befaamde dirigenten als Sir John Eliot Gardiner, Sir Neville Marriner, Ton Koopman en Thomas Zehetmaier. Ze zong diverse operarollen, waaronder Händels Teseo Arianna in Creta, Ottavia in L’Incoronazione di Poppea (Massachusetts Festival), Minerva en Melanto Il Ritorno d’Ulisse (Brussel, Wenen, Zürich, Berlijn, Amsterdam en Sydney Festival), Proserpina L’Orfeo (Amsterdam) Penelopé Ulisse (Wiesbaden), Aristeo in Graun’s Orfeo ( Berlijn), Tamerlano in Vivaldi’s Bajazet (Wenen), Dido in Purcell’s Dido and Aeneas (Brussel, Londen, China) en maakte haar debuut bij de Bayreuther Festspiele als Siegrune in de nieuwe Ringproductie (2006-2010). Ook zong ze de rol van Fricka in Das Rheingold bij Rheingold op de Rijn.

www.wilketebrummelstroete.com

Nanco de Vries

Klaas & Lumey bas

Na een cum laude afgesloten opleiding tot bas ontwikkelde Nanco de Vries zich in het baritonvak. Hij werkte met diverse vooraanstaande dirigenten in het symfonische repertoire, zoals Yuri Simonov, Frans Brüggen en Graeme Jenkins. Hij zong diverse operarollen, waaronder Alberich (Das Rheingold) bij de Münchner Sinfoniker en was jarenlang verbonden aan het Meininger Staatstheater, waar hij onder meer  Holländer (Holländer), Don Giovanni (Don Giovanni), Rigoletto (Rigoletto), en Boris (Lady Macbeth von Mzensk) zong. Bij de Komische Oper te Berlijn zong hij onder andere Balstrode (Peter Grimes), Leander (Liefde voor de drie sinaasappelen) en Mr. Gedge (Albert Herring).

Irene Hoogveld

Gilline & Dame van Dudzeele Sopraan

Irene Hoogveld (1992) studeerde piano voor zij op haar 15e haar klassieke stem ontdekte. Zij studeerde aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle bij sopraan Claudia Patacca. Irene verkreeg in juni 2017 haar Bachelor diploma met een cum laude onderscheiding. Zij volgt sinds september 2017 een Masterstudie Vocal Studies aan de gerenommeerde Guildhall School of Music & Drama in London, UK bij Sarah Pring.

Irene heeft als solist gezongen in vele recitals en concerten. Zij werkte met o.a. de Nederlandse Reisopera, het Kameroperahuis en het Nationaal Jeugdorkest. Noemenswaardige optredens zijn Gloria  – Poulenc, Elias – Mendelssohn, diverse oratoria en cantates van o.a. J.S. Bach, Mendelssohn, Vivaldi, Dvorak, Gounod en Fauré, en de hoofdrol in de première van de jeugdopera  Paard, Brandweerwagen, Kikker – Verberkt.

 

www.irenehoogveld.nl

Agris Hartmanis

Bie & Eerste monnik bariton

Agris Hartmanis studeerde in 2011 af als Master of Music bij de Jazeps Vitols Latvian Academy of Music en behaalde in 2013 zijn tweede Master’s degree aan het Conservatorium van Maastricht. Zijn huidige coach is Gemma Visser. Na en tijdens zijn studie werd Hartman gecast voor diverse operaproducties, bij het Brussels Operette Theater, de Letse Nationale Opera en bij Opera Zuid. In 2011 nam hij deel aan the Belcanto Summer School, georganiseerd door het Internationale Vocalisten Concours in Den Bosch. Naast het operarepertoire zingt Hartmanis ook oratoria, waaronder Mozarts Requiem, de Krönungsmesse en Bachs Johannes Passion. Daarnaast zingt hij een uitgebreid liederenrepertoire, met liederen uit Letland, Rusland en Duitsland.

Productieteam

Jaap van Hellenberg Hubar

Voorzitter

Martijn van Veggel

Partnerschappen

Niels Hak

Marketing en publiciteit

Petra Sanders

Persvoorlichting

Pieter Hovenkamp

Financieel beheer

Maarten Bolten

Coördinatie bladmuziekuitgave

USConcert

Het Utrechtsch Studenten Concert is in naam het oudste symfonieorkest van Nederland, maar in bezetting een van de jongere. De snel wisselende groep van 80 tot 100 jonge mensen met een gezamenlijke muzikale passie zet zich graag in voor bijzondere projecten. Door het enthousiasme waarmee de studenten onder leiding van dirigent Bas Pollard een half jaar lang werken aan een programma, zorgt het orkest telkens weer voor een buitengewone en kwalitatief hoogwaardige muziekbeleving. In 2018 viert het USConcert haar 195ste verjaardag, wat met de uitvoering van Thijl gevierd wordt.

Bekijk voor meer informatie de website van het Utrechtsch Studenten Concert.

Partners

Thijl werkt samen met de volgende organisaties:

 

Doe je mee?