Spectaculaire opera Thijl op vliegbasis Soesterberg

Utrecht, 18 april  2018 – Momenteel staan er nog vliegtuigen, maar binnenkort strijken er zo’n 85 orkestmusici, 75 zangers en 80 zeecontainers neer. Op de voormalige vliegbasis Soesterberg, pal naast het Nationaal Militair Museum, wordt deze zomer onder leiding van acht Utrechtse studenten een enorm theater gebouwd. Tussen 30 juni en 17 juli zal hier namelijk de slechts één maal eerder uitgevoerde opera Thijl van de Nederlandse componist en verzetsstrijder Jan van Gilse (1881-1944) te zien zijn.

Te midden van de Soesterduinen verrijst deze zomer een groots decor van zandsculpturen op een podium waar 160 jonge, gedreven musici en acht topsolisten de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven op de planken brengen. Een festival met muziek, lezingen en workshops en een bezoek aan het Nationaal Militair Museum sluiten aan op de voorstelling.

Het Verhaal

De spectaculaire Nederlandstalige opera voert je mee naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Met zijn moed, humor en muziek neemt volksheld Thijl Uilenspiegel mensen mee in zijn strijd voor recht en vrijheid. Vastberaden trekken Thijl en zijn geuzen ten strijde tegen de Spaanse overheersers. Thijl komt erachter dat elke strijd, ook voor de meest oprechte idealen, zijn prijs kent. Toch staan Thijl en zijn geuzen voor hoop, moed en plezier.

Thijl slaat een brug tussen de Tachtigjarige Oorlog en de wereld van vandaag. Componist Jan van Gilse, zelf een actief verzetsman, schreef het werk aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. “Thijl streed 450 jaar geleden voor recht en vrijheid. Van Gilse deed dat een kleine 4 eeuwen later, en wij maken ons hard voor iedereen die dat nú doet” vertelt Jaap van Hellenberg Hubar, de voorzitter van het project. Op deze thematiek sluit Willem, een tentoonstelling over de Tachtigjarige Oorlog in het museum, naadloos aan.

Organisatie

De organisatie van het project is in handen van acht studenten uit het Utrechtsch Studenten Concert. Het orkest bestaat in 2018 195 jaar en is daarmee het oudste symfonieorkest van Nederland. Traditiegetrouw wordt elk lustrum gevierd met een grootschalige operaproductie op professioneel niveau. Vijf jaar geleden zetten de studenten de Nederlandse operawereld op zijn kop met Wagners ‘Das Rheingold’, uitgevoerd in het ruim van een rijnaak. Nu doen ze dat opnieuw. Deze zomer bouwen ze een concertzaal van zeecontainers om hierin de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven op te voeren in samenwerking met een professionele cast en artistiek team. Onder andere bariton Anthony Heidweiller, sopraan Aylin Sezer en regisseur Wim Trompert werken aan Thijl 2018 mee.

Dat de opera weer uitgevoerd wordt, is alles behalve vanzelfsprekend. Van de gigantische opera is alleen de handgeschreven partituur overgebleven. Door een unieke samenwerking tussen de studenten uit het orkest en uitgeverij Donemus is het handschrift van Van Gilse ontcijferd, gedigitaliseerd en uitvoerbaar gemaakt. Daarmee is het orkest de drijvende kracht achter de definitieve terugkeer van Thijl in de Nederlandse muziekwereld.

Thijl is tussen 30 juni en 17 juli negen keer te zien op voormalig vliegbasis Soesterberg. Kijk voor voorstellingsdata en meer informatie op www.thijl2018.nl